Jednou z dalších nelehkých otázek při řešení kuchyně je dřez. A to nejenom jeho tvar, velikost, umístění, barva, ale hlavně materiál, ze kterého je vyrobený. V tomto článku se zmíníme o několika materiálech, které se na výrobu kuchyňských dřezů používají. Rádi bychom vám tyto materiály přiblížili, abychom vám usnadnili případný výběr dřezu.

1. Nerezové dřezy

Nerezové dřezy jsou asi nejznámější a asi i nejpoužívanější a to díky dobrým vlastnostem a přijatelné ceně. Ale i na výběru nerezového dřezu velmi záleží. Nerezový dřez by měl být vyroben z chromoniklové nerezové oceli, aby jej neohrožovala koroze. Před jeho koupí je dobré si zjistit jaká je tloušťka plechu, protože právě tloušťka plechu rozhoduje o tom, jak dlouho dřez vydrží.

Luxusnější dřezy se vyrábí z 1-1,2mm tlustého plechu, dále pak mezi velmi kvalitní se řadí dřezy s tloušťkou plechu 0,7-0,8mm. Obecně by kvalitní dřez měl být vyroben alespoň z 0,6mm plechu, ale na trhu se objevují i dřezy s tenčím plechem. Právě při koupi dřezu z tenčího plechu můžete narazit při umístění baterie s vyšším ramínkem, kdy bude baterie velmi nestabilní.

Mezi výhody nerezového dřezu patří jeho pružnost (nepraskne ani při pádu těžkého předmětu), dále do sebe nevsakuje žádné pachy ani nečistoty. Nevýhodou je však poměrně jednoduché mechanické poškození poškrábáním a asi největší nevýhodou je viditelnost uschlých kapek vody.

U nerezových dřezů si můžeme vybrat z několika povrchů – hladký, kartáčovaný nebo s tzv. tkanou strukturou, na kterém se zaschlé kapky vody schovají. Vybírat si můžeme také z několika výrobců např. Blanco, Franke, Novaservis atd.

2. Granitové dřezy

Granitové dřezy patří do širší skupiny kompozitů. Tyto dřezy jsou atraktivní, moderní a mají v dnešní době velkou oblibu i díky možnosti výběru z několika barev. I u těchto dřezů je potřeba se dívat a ptát se po složení, ze kterého je dřez vyroben. Kvalitní granitový dřez by měl obsahovat minimálně 80% křemenných písků a 20% tvoří barvivo a pojivo (ideálně speciální polymethylakrylát), který je sám o sobě odolný.

Pozor musíme dávat u všech granitových dřezů, kde výrobce tyto informace neuvádí, jedná se většinou o náhražku granitu. Výběr granitového dřezu určitě nenechávejte jenom na internetu. Na dřez je potřeba si také sáhnout, abychom zjistili, že na omak je skutečně hedvábně jemný. Osaháním dřezu také zjistíte, že materiál je opravdu tvrdý a neporézní.

Zkontrolujeme, aby probarvenost byla v plné tloušťce materiálu. Granitový dřez je odolný vůči vysokým teplotám, všem běžně používaným domácím prostředkům, dále odolá vrypům a škrábancům.

Snadno se udržuje a čistí. Na světlejších odstínech nejsou vidět zaschlé kapky vody a při správné údržbě vypadá stále jako nový.

Tento dřez si volí převážně náročnější zákazníci. Každý výrobce má pro své granitové dřezy patent na jejich výrobu a proto se také můžou názvy granitových dřezů lišit. Mezi nejznámější výrobce granitových dřezů patří firmy Schock, Franke, Blanco, Sinks atd.

3. Kompozitní dřezy SMC

Kompromisním řešením mezi nerezovým nebo granitovým dřezem by mohl být právě kompozitní dřez a to i díky své ceně. Ale pozor dnes se říká kompozit bohužel i dřezům, které jsou čistě plastové. Kompozitní dřezy si můžeme velmi snadno splést právě s granitovým dřezem.

Kompozitní dřez je však vyrobený z termostatického kompozitního materiálu na bázi nenasycených polyesterových pryskyřic a dalších komponentů vyztužených skelnými vlákny a ošetřeny povrchovou úpravou PiMC. Spojuje v sobě výhody nerezových a granitových dřezů a svými vlastnostmi se prakticky od granitu neliší.

Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/

Materiál kompozitních SMC je robustní a splňuje i nejnáročnější požadavky na pevnost. Je odolný proti poškrábání, padajícímu předmětu i proti vysokým teplotám. Povrch dřezů je velmi příjemný na dotek a je antibakteriální. Můžeme si vybrat z několika barevných provedení.

Nespornou výhodou je cena dřezu.

4. Přírodní a umělý kámen

Další variantou volby dřezu je přírodní a umělý kámen. Dřezy z přírodního kamene jsou opravdu velmi originální, ale také patří k těm cenově méně dostupným. Tyto dřezy se však nehodí do každé kuchyňské linky díky svému naturálnímu vzhledu a své robustnosti. Barva dřezu se liší podle výběru kamene. Tyto dřezy jsou odolné jak vůči vodě, tak i vysokým teplotám.

Co je však nevýhodou těchto dřezu, je péče o ně samotné. Jednak je náročná a pro někoho může být i nákladná, ale navíc tyto dřezy je potřeba impregnovat. Impregnační roztoky pak odpuzují tuk, vodu a zakrývají póry kamene neviditelnou vrstvou. Přírodní kámen se doporučuje umývat neutrálními prostředky za pomoci jemného hadříku.


Alternativou přírodního kamene jsou dřezy z umělého kamene např. Corian. Jedná se o imitaci přírodního kamene vyrobeného z bauxitu spojeného akrylátem. Jelikož se z umělého kamene vyrábí i pracovní desky, může tak být dřez přímo nedílnou součástí této desky. Docílí si tak čistého designu a bezespárového spojení.

Umělý kámen se prodává v mnoha barevných odstínech. Tyto dřezy jsou odolné vůči každodennímu opotřebení, je hygienický a výborně se čistí. Pokud však dojde k lehkému poničení, tak Corian lze přebrousit a přetmelit. Nevýhodou je choulostivost na vysoké teploty, takže rozpálenou pánvičku na něj určitě nepokládejte. Mezi výrobce patří např. firmy Franke a Stradour.

5. Keramický dřez

K ne příliš známým variantám patří keramické dřezy, které jsou momentálním trendem. Tyto dřezy jsou extrémně odolné vůči vysokým teplotám, agresivním mycím prostředkům. Drží si dokonale svou barvu i vzhled. Výborně také odolává nárazům a oděrům, takže se nemusíte obávat, když vám nádobí vyklouzne z rukou. Dřezy jsou velmi hygienické a neudrží se na nich žádná nečistota.


Při koupi takového dřezu je potřeba si dřez velmi dobře prohlédnout, tak aby glazura byla neporušená, lesklá po celém svém povrchu a taky aby na sobě neměla oděrky, praskliny či jiné závady, které by mohli funkčnost a kvalitu dřezu omezit. Keramický dřez je možné koupit v mnoha tvarech i barevných provedeních.

Výborně se hodí například do Provance stylu (francouzský venkov). Keramické dřezy vyrábějí například firmy Villeroy & Boch a Teka.

Dále se pak můžeme zmínit třeba o smaltovaných nebo plastových dřezech, které však mají daleko nižší odolnost a v dnešní době už se spíše než v kuchyni používají např. v technických místnostech, sklepech, garážích, apod.

Závěrem bychom chtěli říct, že záleží i na stylu Vaší kuchyně, ne do každé kuchyně se hodí třeba granitový či kompozitní dřez nebo naopak nerezový. Co je však jasné, že na volbě dřezu velmi záleží a nemělo by se na něm příliš šetřit.
.

Jaký dřez byste si vybrali Vy?