Nedaleko letoviska Tolo, v srdci peloponéských hor s výhledem na Argolský záliv, najdete Vilu NafplioBlu, která slouží jako soukromá letní rezidence i luxusní prázdninové ubytování k pronájmu.

Pozemek Vily NafplioBlu se nachází ve svahu nad městem, kde jej obklopuje olivový háj. Toto malebné místo, otevřené směrem k pobřeží, nabízí velkolepé panoramatické výhledy na Argolský záliv i nedaleké ostrůvky Plateia, Psili a Spetses.

Poloha Vily NafplioBlu získává ještě více na významu ve spojení se stylistickým konceptem, který vypracovalo studio Katerina Valsamaki Architects. Architektka klade velký důraz na navázání „dialogu“ mezi objektem a jeho okolím, přičemž umístění a okolní příroda pozemku ve městečku Tolo jí umožnily tento cíl dokonale naplnit.

Zdroj: Konstantinos Thomopoulos

Absolutní využití okolní krajiny, která vstupuje do domu

Vila je citlivě zasazena do svahu a některé její části jsou dokonce zapuštěny přímo do skály.

V zájmu co nejlepšího výhledu na moře ze všech hlavních prostor je pravoúhlá budova orientována kolmo ke svahu a přechází do otevřeného prostoru – protáhlá prosklená fasáda směřuje k moři a venkovní bazén se rovnoběžně táhne téměř po celé délce přízemí.

V něm se nachází velkoryse pojatý otevřený obývací prostor s jídelnou, který dovoluje libovolně volit mezi středomořským životem venku a transparentní stěnou oddělující venkovní prostor v závislosti na aktuálním počasí a potřebách obyvatel.

Zdroj: Konstantinos Thomopoulos

Moc široké okna, až devět metrů

Architektka si přála vtáhnout přírodu až do objektu, setřít hranice mezi interiérem a exteriérem a umožnit panoramatické výhledy po celý rok, proto navrhla 9metrovou prosklenou stěnu orientovanou směrem k moři, která byla sestavena z posuvného systému Schüco ASS 50. Díky jeho konstrukčním vlastnostem bylo možné celou fasádu směřující k pobřeží vyplnit pouhými čtyřmi posuvnými prvky, každý o velikosti zhruba 2,3 x 2,9 m.

„Velké prosklené plochy umožňují vyzdvihnout určité zajímavé prvky okolní krajiny. Posuvné systémy na výšku celé místnosti stírají hranici mezi interiérem a exteriérem a umocňují pocit otevřeného prostoru i ve chvíli, kdy jsou zavřené, protože nabízejí daleké výhledy,“ vysvětluje architektka.

Díky dodavatelské firmě Alotek SA je vstup skrz okna řešen bezbariérově, a to díky vodicím kolejnicím zabudovaným v podlaze.

Zdroj: Konstantinos Thomopoulos

Panoramatický výhled z koupelny

Panoramatický výhled do krajiny jakožto základní architektonické téma celého objektu hraje hlavní roli i v patře, které je od přízemí mírně odsazené směrem dozadu a ukrývá další dvě ložnice a koupelny. V obou místnostech byla zasazena velkoformátová okna tak, aby se obyvatelé mohli kochat sousedním olivovým hájem nebo vystoupit ven přímo do přírody.

Zdroj: Konstantinos Thomopoulos

Materiály pomohly dokonalosti

Výběr materiálů v celé Vile NafplioBlu se řídil požadavky na minimální potřebu údržby, dlouhou životnost a nenápadnou eleganci. Kamenné části fasády, které kombinují místní kámen, bílou omítku, přírodní kamenné dlaždice a povrchy z přírodního dřeva, nejsou náročné na údržbu a zároveň pomáhají začlenit objekt do okolní krajiny.

Stejně fungují i okenní, dveřní a posuvné systémy Schüco. Hliníkové systémy podle architektky Kateriny Valsamaki představují to nejlepší řešení pro dlouhodobou péči a údržbu, zejména vzhledem k poloze objektu blízko pobřeží – materiály rámů i všechny ostatní exponované prvky jsou zde vystaveny zvýšené zátěži v podobě vysokých dávek UV záření a korozivního prostředí.

Zdroj: Konstantinos Thomopoulos

Zdroj: living.cz … (článek)

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]