Studentská láska Tomáše, která přerostla ve vážný vztah, kdy spolu s přítelkyní počali dítě a založili rodinu, neměla dlouhého trvání.

Krátce po narození syna lékaři zjistili u mladé maminky rakovinu střev, které i přes roční intenzivní léčbu podlehla.

Tomáš, který pracoval jako referent životního prostředí na městském úřadě, nastoupil na mateřskou dovolenou, aby s pomocí babiček mohl naplno pečovat o to jediné, co mu v životě zbylo – syna Vítka.

Staromládenecký byt, který s přítelkyní plánovali předělat na útulné rodinné hnízdo, tak zůstal v původním, ne zrovna utěšeném stavu. Tak je Tomášova maminka přihlásila do pořadu Jak se staví sen, aby tým profesionálů konečně udělal to, na co otec na plný úvazek nemá sílu ani prostředky.

Zdroj: archiv TV Prima

Studentský holobyt

Jinak se ani panelákovému bytu obývaného Tomášem s Vítkem říct nedá. Tvoří ho ložnice, dětský pokoj, obývací pokoj, kuchyň, koupelna a chodba. Umakartové jádro už je pryč. To Tomáš vyzdil.

Jinak pouze vymaloval a vyměnil některé dveře. Obložky jsou původní. Některé dveře chybí, protože Tomášovi to takhle připadá praktičtější. V bytě jsou také původní elektrické rozvody.

Tomáš má rád přírodní motivy a prvky, což znamená co nejvíce přírodních materiálů, hlavně s motivem dřeva, nevadí mu ale ani imitace. V dětském pokoji by potřeboval provést novou výmalbu, renovaci vestavěné skříně, výměnu světla a nábytku. Měly by tam být postel, stůl, židle, šuplíky. Na chodbě by byla potřeba nová podlaha, výmalba a úložné prostory. Prioritou je pro něj dětský pokoj a právě chodba.

Zdroj: archiv TV Prima

Očima designérů

Proměny se ujali zkušení matadoři pořadu Jak se staví sen designéři Kamila Douděrová a František Kobližka.

„U pana Hlinky v Ostravě to byl okamžitý spontánní nápad hned po cestě domů. Pan Hlinka se zmínil, že se zesnulou manželkou studovali ekologii a že se oba snažili žít v souladu s přírodou, upřednostňovali přírodní materiály, úsporné zdroje atd. Možná trochu prvoplánově, ale chytili jsme se toho,“ popisují prvotní myšlenku budoucího konceptu bytu designéři.

„Jediný technický problém byl v podlaze v předsíni, která byla v hodně špatném stavu. Musela se vyrovnávat výška s navazujícím obývacím pokojem a bylo nutné srovnat nerovnosti po probourání příčky mezi kuchyní a obývákem,“ popisují problémy při realizaci.

„Myšlenku ekologie jsme pak rozvinuli v použití přírodního kartonového nábytku, obkladu stěny přírodním dřevem doplněným mechovými obrazy, původní masivní dřevěnou komodu jsme zachovali, jen jsme ji natřeli ekologickými křídovými barvami. V dětském pokoji jsme se snažili navázat, zvolili jsme kartonové poličky, hračky. Starou šatní skříň jsme natřeli také ekologickou křídovou barvou,“ uzavírají popis proměny Kamila Douděrová a František Kobližka.

Zdroj: archiv TV Prima

Zdroj: living.cz … (článek)